22 Ekim 2015 Perşembe

İlk Turşu Deneyimi



                   

         Bir Türk olarak turşu sevmeyen yoktur herhalde :) ben de o turşu sevenlerdenim hele ki osmanbeydeki pelitte yenen turşular, içilen turşu suları aklıma geldikçe ağzımın suyu akıyor... Çocukluğumdan beri kurufasülye pilav ve turşu üçlüsü favorimdir. Umarım Eylül de sever. Bu sene kendi turşumu yapmak için pazarın yolunu tuttum en tazelerinden aldığim turşuluklarla böyle bir serüvene atıldım. Serüven diyorum çünkü daha önce annem yaparken hiç bakmamıştım. 2 annem de çok güzel turşu yapıyor umarım benim için de sonuç iyi olur ama beklemek zorunda olmak daha da heyecanlandırıyor.

Ben küçük boy lahana ,1 kilo turşuluk salatalık , 750 gr da bahçe biberiyle yaptım.  Lahanalı parçalayıp 1 gece önceden tuz döküp beklettim. Kavanozun dibine 1 avuç nohut koymak gerekiyormuş çabuk mayalansın diye (iyi ki internet var yoksa ne yaparmışız ) yaklaşık 2 litre suya 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 bardak üzüm sirkesi ve 1 tatlı kaşığı limon tuzunu karıştırıp hazırladım. Bazılarına pul biber serpiştirdim ki acı olsun diye. Toplamda 2 baş sarmısak kullandım sabrım ancak 2 baş soymaya yetti :) kavonoza nohutların üzerine lahanaları sarmısakları kat kat koydum. Üzerlerine kavonozu kaplayacak kadar su koydum kapağı kapatmadan poşet koydum ki hava almasın. Diğer turşulukları da aynı şekilde yaptım sadece biberlerin başlarını koparttım. Salatalıklarım az gelince kalan lahana ve biberleride içine kattım internette salatalıklara delikler açın diyordu ama ben 3 tanesinden sonra vazgeçtim umarım güzel olur.  Bakalım bekleyeceğim nasıl olacak becerebilmişmiyim diye. Umarım kışın yiyebileceğim kütür kütür turşularım olur...













2 yorum:

  1. Benim ilk deneyimimde cok sirke koymuştum kimse yetmeyince çöpe atmak zorunda kalmıştık. Daha sonra bir daha turlu yapmayı denemedim tabiki ;(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şükür başarmışım 2. Sefer tekrar başarabilirmiyim emin değilim :) ama eşim ve ailemiz çok beğendiler ben zaten beğenmeye programlanmıştım :)

      Sil