26 Eylül 2016 Pazartesi

Eğitici Oyuncak Puzzle






Merhabalar....

Eylül 27 aylık oldu her geçen gün büyüyor zevkleri istekleri değişiyor. Yeni trendimiz puzzle :) her türlü puzzle gördüğünde bunu alalım bunu alalım diyip duruyor. Puzzle'ın gelişimi üzerindeki etkisi belli ve açık o yüzden büyük bir zevkle birlikte vakit gecirip puzzle yapıyoruz. Puzzl aşkı aslında Türkiyedeyken kuzeni Atahan sayesinde başladı abisini çok sever o ne yaparsa onu yapmaya başlamıştı ki aralarına okyanuslar girdi...  Abisiyle birlikte büyümesini cok isterdim ama kısmet değilmiş umarım büyüdüklerinde hala birbirlerini çok severler.
Gelelim puzzlelarımıza bayılıyoruz puzzle yapmaya tabi bize bir zaman sonra işkence gibi oluyor ama idare ediyoruz  2 yaş sendromu dedikleri sey yüzünden perişan olduk evde atarlı bir ergen yaşıyor sanki bizde en az zararı olan puzzle ı sakinleştirici olarak kullanıyoruz. Her hafta 1 puzzle almaya calısıyoruz Amerikada garage sale alışkanlığı var süper birsey bence insanlar fazlalıkları evde bekletmek yerine piyasanın 3 te 1 fiyatına elden çıkartıyor hepsi yeni ve çok kullanılmamış oluyor, kısacası bit pazarına nur yağıyor :) Aşağıda puzzlerımızın resmini paylaştım yarısı garage sale den alındı ve yeni gibiler mağazada 15$ olan puzzleları 2-3$ a bulabiliyoruz ayrıca arkadaşlarımızla puzzle değiş tokuşu yapıyoruz...  Puzzle' ın beyin gelişimine katkısına gelince,


Çocuklar için puzzle'ın Zihinsel Gelişime Katkıları Nelerdir?

Çevrelerindeki dünya

Psikologlar bir çocuğun etrafında dönen dünyayı manipule ederken ya da hareketlerde bulunurken  beyin gelişiminin önemli ölçüde etkilediğini tespit etmişler.Yapbozlar da bu önemli fırsatı sağlayan anahtar görevinde.Bir çocuk, çevresindekilerle oynamayı doğrudan öğrenir.

El-göz koordinasyonu

Çocuklar yapboz parçalarını eline alıp kaldırdığında,döndürdüğünde,ters çevirdiğinde kısaca kurcaladığı zaman elleri ve gözleri arasındaki bağlantıyı öğreniyorlar.

Göz puzzle'ı görüyor,beyin gözlerin önüne getiriyor,hangi parçanın bulunması gerektiğini ve yerleştirilmesi gerektiğini,bir parçanın neye benzemesi gerektiğini beyin saptıyor.
Ve nihayetinde beyin-göz ve eller birlikte çalışarak doğru bir şekilde parçanın yerine konulmasını sağlıyor.




İnce motor becerileri

El-göz koordinasyonunun başarısına benzer bir şekilde,yapbozlar,çocukların ince motor becerilerini geliştirmede çok iyi fırsattır."Yürüme" gibi kaba motor becerileriyle karıştırılmamalıdır.İnce motor becerileri,küçük özel hareketler gerektirir.

Bunu da puzzle sağlar.İnce motor becerileri, yazı yazma ve diğer küçük başarılar için gereklidir.

Kaba motor becerileri

Bebekler ve küçük çocuklar için kaba motor becerileri,geniş,büyük parçalı,kolay manipule edilebilen,istiflenebilen  puzzle küpleri ile gelişebilir.

Problem çözme

Problem çözme becerisi,değerli ve önemli bir beceridir.Bir çocuk,çeşitli puzzle parçaları ve figürlere bakarken,nereye uyabileceği veya uymayacağını çözmeye çalışır,bu aşamada  problem çözme yeteneği gelişir.

Sonuçta bir puzzle kandırmayla,dalavereyle çözülemez.Nihayetinde çocuklar kendi zekalarını kullanarak,mantıklı düşünerek,problemi nasıl çözeceklerini anlarlar.






                                        Şekil tanıma

Genç çocukların hatta bebeklerin bile gelişiminde ,şekilleri tanıma ve ayırt etmeyi öğrenmek  çok önemlidir.Parçalar birleştirilmeden önce tanınabildiği ve ayırt edilebildiği sürece miniklerimize çok yardımcı olacaktır.Parçaların önce sıralanmasının fark edilmesi sağlanmalıd Hafıza

Basit yapbozlar ve diğer tip puzzlelar çocuğun hafıza gelişiminde önemli rol oynayabilir Örneğin. çocuk yapbozla uğraşırken, çeşitli renk,boyutlardaki parçaları anımsamaya gerek duyacak,parçaların şekilleri,renkleri beyinde çağrışım yaparak hatırlatacaktır.

Parça uymazsa eğer,çocuk,onu kenara koyacak fakat ihtiyaç duyduğunda o parçanın nereye koyması gerektiğini hatırlayacaktır.

Hedef belirleme,amaç saptama

Çocuk yap-bozla uğraşırken,daha etkili ve kolay yoldan çözmek için strateji geliştirecektir.
Önce kenar ve köşe parçalarını birleştirebilir,sonra parçaları kümeler halinde renk ve şekil gruplarına ayırabilir,bir sistem içersinde ilerleyebilir.Böylelikle daha büyük hedefler öncesinde,küçük hedeflerini başarmayı öğrenebilir.



                              

California,Orange merkezli 1999 yılında kurulmuş olan Child Development Institute (Çocuk Gelişimi Enstitüsü)uzmanlarının değerlendirmelerinin yer aldığı,yapboz(puzzle)ve çoçukların zihinsel gelişimine etkilerinin neler olduğunu anlatan yukarıdaki yazımızın, orjinal içeriği korunarak tarafımdan dilimize çevrilmiştir.













2 yorum:

  1. Güle güle kullanın. Bizimkiler de dönem dönem takılıyorlar bazı oyuncaklara. Bir dönem puzzle yapardı sık sık ama şimdi bakmıyorlar yüzüne. Kardeşler geldikçe gündem değişiyor konsantrasyon gereken seyler yerine kalabalık ile yapılabilen daha sosyal oyun ve oyuncaklara yöneliyorlar. Zaman'la döneceklerdir yine puzzle Sevda'sına ;)

    YanıtlaSil