3 Aralık 2014 Çarşamba

Eylül'ün Ev Yapımı Ekmeği

        Küçüklüğümden beri mutfağa  oldukça düşkünüm. Hem yemeye hem yapmaya... Fena yapıyor da sayılmam tabi annem ve kayınvalidemin yemeklerinin yanında benim yaptıklarım hiçbir şey değil. Gerçekten o konuda çok şanslıyız. İkisi de mükemmel ahçılar. Bende nacizane kendimce gördüğüm , beğendiğim her tarifi yapmaya bayılırım.
       Eylül doğduğundan beri daha organik ne yaparım diye devamlı arayışlar içindeyim. " Evde ne yapabilirim Eylül'e en doğal ne yedirebilirim ? " Çorbalar,sebze,meyve derken şimdi de ekmek yapmaya karar verdim. İnternetten bulduğum bir kaç tarifi karıştırdık kendi tarifimi yaptım :) . Tadı gerçekten güzel oldu. Benim gibi tam buğday ekmeği sevenlerin denemesini tavsiye ederim. Emin olun gayet basit bir tarif ama sonuç bence ilk denemeye göre gayet güzeldi. Benim malzemelerim küçük boy bir ekmek için geçerli isterseniz malzeme oranını arttırıp büyütebilirsiniz. Ben ilk kez yaptığım için pek riske atmak istemedim :)

Malzemeler:
-1 tatli kasigi toz maya
- 2 su bardagi tam buğday unu
- 1/2 çaykasigi tuz
- 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
- 150 ml. ılık su
- Ekmeğe şekil verdiğimiz kabı yağlamak için yağ
           İlk önce maya,su ve şekeri 15 dakika mayanın kabarması için bekletiyoruz. Ben zamanım dar olduğu için ekmek yapma makinesinde yoğurdum ama elde de kolaylıkla yoğurulabilir. Daha sonra unu kaba koyup ortasını havuz yapıp maya karışımını içine döküp yoğuruyoruz.Bu ölçü un yeterli oldu ama unun cinsine göre değişiklikte gösterebilir. 1,5-2 saat mayalanmasını bekliyoruz. 

Daha sonra mayalanan hamuru pişireceğimiz kapta isteğe göre şekil verip yarım saat daha mayalıyoruz. Ben normal ekmek gibi şekil verip ortasını bıçakla çizmeyi tercih ettim. Böyle çok şirin oldu bence :).


Yarım saat mayalandıktan sonraki hali.


Yarım saat mayalanan hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika üstü ve altı kızarıncaya kadar pişiriyoruz.


Piştikten sonra tel ızgaranın üzerinde soğutuyoruz ki hamurlaşmasın soğuyunca üzerini kapatmak lazım tabi yoksa sertleşebilir.





Bence içi de dışı da lezzetliydi. Kızımda bizde çok sevdik eğer yapmak isterseniz tavsiye ederiz. Denedik onayladık :)



... AFİYET OLSUN ...


2 yorum: